CZY AMYLINA STANOWI POSTĘP W LECZENIU CUKRZYCY? |
Beata Lubieniecka-Mazur, Małgorzata Czarny-Działak, Anna Majcherska-Kwietniak, Stanisław Głuszek Amylina jest hormonem produkowanym przez komórki beta trzustki i wydzielanym razem z insuliną w odpowiedzi na bodziec pokarmowy. W stosunku do insuliny pełni rolę uzupełniającą i wspomagającą regulację gospodarki węglowodanowej organizmu. Historia amyliny jest krótka, odkryto ją dopiero w 1987 r., ale jej znaczenie w patogenezie cukrzycy typu 2 okazuje się bardzo ważne. Złogi amyloidu w trzustce, którego najważniejszym składnikiem jest amylina, stwierdza się w ponad 90% u osób z cukrzycą typu 2. Przedstawiamy budowę amyliny, jej znaczenie we współczesnej medycynie, zależności istniejące między wydzielaniem IAPP (określenie amyliny) i innych hormonów oraz przypuszczalne przyczyny odkładania się jej w postaci amyloidu.
Słowa kluczowe: amylina, IAPP, trzustka, amyloid, insulina. Key words: amylin, IAPP, the pancreas, amyloid, insulin.
|