CZY AMYLINA STANOWI POSTĘP W LECZENIU CUKRZYCY? Drukuj

Beata Lubieniecka-Mazur, Małgorzata Czarny-Działak, Anna Majcherska-Kwietniak, Stanisław Głuszek

Pełny tekst

Amylina jest hormonem produkowanym przez komórki beta trzustki i wydzielanym razem z insuliną w odpowiedzi na bodziec pokarmowy.

W stosunku do insuliny pełni rolę uzupełniającą i wspomagającą regulację gospodarki węglowodanowej organizmu. Historia amyliny jest krótka, odkryto ją dopiero w 1987 r., ale jej znaczenie w patogenezie cukrzycy typu 2 okazuje się bardzo ważne. Złogi amyloidu w trzustce, którego najważniejszym składnikiem jest amylina, stwierdza się w ponad 90% u osób z cukrzycą typu 2. Przedstawiamy budowę amyliny, jej znaczenie we współczesnej medycynie, zależności istniejące między wydzielaniem IAPP (określenie amyliny) i innych hormonów oraz przypuszczalne przyczyny odkładania się jej w postaci amyloidu.

 

Słowa kluczowe: amylina, IAPP, trzustka, amyloid, insulina.

Amylin is produced by beta-cells of the pancreas and is secreted together with insulin hormone as an effect of nutritional stimulus. Amylin performs supplementing and supporting role in the control of carbohydrates' metabolism in organism. History of amylin is short - it was discovered in 1987 but its importance in pathogenesis of type 2 diabetes will be more essential. Amyloid deposits in the pancreas with amylin as a main structural element are confirmed in over 90% post mortem examination of persons with diabetes of type 2. We are describing construction of amylin, its significant role in contemporary medicine, existing relations between secreting and interactions with different hormones and expected causes of the accretion in the amyloid form.

Key words: amylin, IAPP, the pancreas, amyloid, insulin.