PROGRAM EDUKACJI ŻYWIENIOWEJ DLA DZIECI W WIEKU PRZEDSZKOLNYM I ICH RODZICÓW REALIZOWANY W KRAKOWIE Drukuj

Pełny tekst

Agnieszka Kozioł-Kozakowska, Beata Piórecka, Małgorzata Schlegel-Zawadzka

Edukacja żywieniowa to jeden z głównych elementów edukacji zdrowotnej kierowanej do różnych grup odbiorców. Wiele schorzeń cywilizacyjnych ma swoje uwarunkowania w utrwalonych z dzieciństwa błędnych nawykach żywieniowych.

Celem pracy jest przedstawienie założeń i przebiegu realizacji autorskiego programu edukacyjnego pt. "Prawidłowe żywienie dziecka a zdrowie człowieka dorosłego" kierowanego zarówno do dzieci w wieku przedszkolnym, jak i ich rodziców. Program realizowany jest przez Zakład Żywienia Człowieka CM UJ od 2006 roku w publicznych przedszkolach na terenie miasta Krakowa i w regionie Krakowa. W programie wspieranym przez firmę GlaxoSmithKline uczestniczyło do tej pory 6 przedszkoli, w tym około 250 dzieci w wieku 5 i 6 lat. Przy współpracy z nauczycielami wychowania wczesnoszkolnego opracowano dla dzieci warsztaty ukierunkowane na akceptację i zwiększenie spożycia świeżych warzyw i owoców. Natomiast rodzice dzieci uczestniczyli w prelekcjach wskazujących na związki żywienia dziecka z rozwojem wybranych chorób cywilizacyjnych. Podczas realizacji programu uwidoczniła się potrzeba szkoleń dotyczących aktualnych zaleceń żywienia dziecka dla pracowników przedszkoli.
Słowa kluczowe: dzieci w wieku przedszkolnym, edukacja żywieniowa, program edukacyjny.

 

Nutritional education is one of the main components of health education, which is directed to a different group of recipients. Many civilization diseases have conditionality in erroneous food habits strengthened from childhood. The aim of this work is presentation of assumptions and realization of the own educational program named "Correct child nutrition and adult person health" directed both to pre-school children and their parents. The program has been carried out by the Human Nutrition Department JU MC since 2006 in public kindergartens in the city and region of Krakow. In the program, supported by the GlaxoSmithKline firm concern six kindergartens, participated together about 250 children aged 5-6 years. Workshops for children directed on acceptance and boost of consuming fresh vegetable and fruits have been elaborated in the cooperation with early school education teachers. Parents of children participated in lectures which indicated correlations between child nutrition and development of select civilization diseases. Necessity of training has been revealed for kindergarten workers concerning current nutritional recommendation for child during the program realization
Key words: preschool children, nutritional education, educational program.