OTYŁOŚĆ BRZUSZNA METODY OCENY, PRZYCZYNY WYSTĘPOWANIA, IMPLIKACJE ZDROWOTNE Drukuj

Edyta Suliga

STRESZCZENIE
Otyłość brzuszna jest to nagromadzenie tkanki tłuszczowej w jamie brzusznej, nieproporcjonalne do całkowitej zawartości tłuszczu w organizmie. W pracy omówiono pośrednie i bezpośrednie metody oceny oraz konsekwencje zdrowotne otyłości brzusznej. Dokonano również analizy czynników sprzyjających zwiększonej akumulacji tkanki tłuszczowej trzewnej, takich jak: czynniki genetyczne, płeć, wiek, status prokreacyjny u kobiet, gospodarka hormonalna, niska masa ciała w okresie wczesnego dzieciństwa oraz czynników związanych ze stylem życia, w tym stresu i sposobu żywienia. 
Słowa kluczowe: trzewna tkanka tłuszczowa, powikłania metaboliczne, czynniki ryzyka

pełny tekst

SUMMARY
Abdominal obesity is the accumulation of abdominal fat, disproportional to the total fat mass in the body. The paper discusses direct and indirect methods of assessment and health effects of abdominal obesity. Factors that induce an increased accumulation of abdominal fat, such as genetic factors, sex, age, womens procreation status, hormonal management, low body mass during early childhood and factors related to life style, including stress and diet, were analysed. 
Key words: visceral adipose tissue, metabolic complications, risk factors.